Første generasjon Home Assistant hos meg kjørte på en Raspberry PI, og du kan lese hvorfor jeg ikke syntes det var noen god idé her. Etter utallige krasj og ustabilitet fant jeg fram en NUC som har ligget i boden og bestemte meg for å sette opp systemet på den.
![]() |
Jeg fant en NUC i boden. |
Det finnes en egen side dedikert til å sette opp HA på x86-64 maskiner. Siden beskriver to måter å sette opp HA på, den ene er å boote maskinen fra en USB-stick med Ubuntu og så installere derfra. Jeg fikk ikke tillatelse til å skrive til disken på denne måten, så da ble det metode 2: Åpne kabinettet og skru ut disken, koble den til Macbook Proen min med en USB til SATA-adapter og deretter kopiere HA-imaget til disken med Balena Etcher.
Du må ha skjerm og tastatur
Uansett hvilken metode du bruker, må du koble en skjerm og et tastatur til maskinen når du booter for første gang, blant annet fordi du må sette opp wifi og et par andre parametere. Jada, folkens: Her kan du kjøre wifi samtidig med en zigbee/Z-Wave-dongle! Det gir deg blant annet helt andre muligheter for plassering av maskinen.
Jeg holder fortsatt på Zigbee, så jeg kjøpte en Home Assistant Connect ZBT-1 USB-dongle til maskinen. Den produseres av de som lager Home Assistant, og du kan lese mer om den her. Den lover fremtidig støtte for Thread og Matter, som ser ut til å bli de nye felles standardene for hjemmeautomasjon. Mer om det siden!
Jeg fikk lirket ut noen av konfigurasjonsfilene fra det gamle PI-baserte systemet, men ingen backup. Dermed var det å begynne med blanke ark, noe som ga meg anledning til å sette opp systemene mine på nytt. I skrivende stund (november 2024) har systemet kjørt uten feilslag i to uker, og har bare rebootet når jeg har bedt om det.
Det er en helt ny verden
Fordelene er et mye kjappere og mer responsivt system, som restarter på 15-20 sekunder der PIen brukte minutter. Heng og kræsj er det også slutt på. Så vil mange si at det er overkill å bruke en egen PC til Home Assistant, og at du kan bruke den samme PCen til andre ting. Og det er sikkert riktig. Men da introduserer vi mange feilkilder og mer kompleksitet = lavere driftssikkerhet. Dette skal rusle og gå og bare restarte når jeg ber om det. Og strengt tatt har jeg ikke bruk for noen andre servere i huset. Alt annet jeg holder på med ligger i en eller annen sky, og det er jeg happy med. KISS er et godt prinsipp: Keep It Simple Stupid.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar