Jeg har kjørt Home Assistant på Raspberry Pi i noen år. Nå har jeg skiftet til en ordentlig maskin, og det bør du også gjøre.
![]() |
Leketøy eller produksjonsmaskin? |
Ingen harddisk
Pi’en har ikke noen harddisk, men bruker et micro SD-kort i stedet. Det gjør den enkel å sette opp, du bruker en SD-kort-leser (som mange har i maskinen), putter mikrokortet inn i en adapter og deretter inn i leseren, og så laster du ned hele filsystemet fra nettet i form av et image og overfører det med f eks Balena Etcher. Se gjerne her for fremgangsmåte.
Du må ha en dings i dingsen
Men. Dersom du vil ha Zigbee-enheter i huset ditt som du kan styre med Home Assistant, må du ha en tilleggsmodul. Du kan enten kjøre en USB-dongle eller en såkalt Zigbee-hat som monteres inne i Pi'en. Jeg valgte det siste, og det medførte litt ekstra bryderi. Selve den fysiske installasjonen er enkel nok, men for å få den til å virke skikkelig, må du slå av wifi og bluetooth på PIen. Det må gjøres når PIen booter, og det betyr at du må redigere en fil som ligger i boot/config.txt på SD-kortet i PIen.
Jeg styrte lenge med dette, men fikk det til. Nerdene kan søke på nettet og finne ut hvordan, men det er noen tips her.
Nå virker zigbee-hat’en, men du må ha kablet nett til Pi’en (siden wifi er koblet ut). Det legger begrensinger på plasseringen, men er selvsagt løsbart.
Mer og mer ustabilt
En større ulempe er at Pi’en over tid ble mer og mer ustabil og oftere og oftere kræsjet uten å restarte. Løsningen var å «svenske» den, altså å trekke ut strømmen. Jeg byttet SD-kort, siden disse blir slitt ved bruk, men det hjalp heller ikke. Til slutt var den så ustabil at jeg bare med nød og neppe fikk tatt backup av de viktigste filene før jeg foretok barmhjertighetsdrap på den. Backup funket heller ikke. Jeg aner ikke hvorfor den ble så dårlig på slutten, det finnes sikkert noe i loggfilene, men det er av akademisk interesse.
Løsningen lå i boden
Poenget er at applikasjonen som skal styre strøm og lys og alarmer og andre virksomhetskritiske funksjoner i heimen må ha en robust plattform. Det er ikke en Pi. Derfor gikk jeg ut i boden og fant Intel NUCen som jeg kjøpte til et annet prosjekt for et par år siden. De første ukene har den kjørt aldeles knirkefritt, og jeg anbefaler alle å bytte til en slik maskin eller noe tilsvarende. Hvordan jeg satt den opp, kan du lese her.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar