10 januar 2025

Kjøp en ekte CO2-sensor

 CO2-innholdet i inneklimaet er viktig, og sier deg mye om luftkvaliteten. Skal du kjøpe en CO2-måler fra AliExpress eller tilsvarende, må du vite hva du kjøper. Jeg ble lurt.

TS0601 er typenummeret på denne. Fabrikat: Tuya
Eller - egentlig lurte jeg meg selv, fordi jeg ikke gjorde hjemmeleksen min. Denne enheten fra Tuya måler nemlig ikke CO2-innholdet i luften, men avleder en måling fra VOC-nivået. (VOC = Volatile Organic Compounds.) Og det er noe annet.

Når mennesker puster ut, produseres både CO₂ og VOC (for eksempel etanol og andre organiske forbindelser). Når VOC-nivåene øker, kan det også være en indikasjon på at CO₂-nivåene har økt, spesielt i tett befolkede eller dårligt ventilerte rom.

En ekte CO2-måler skal ha en NDIR-sensor. NDIR = Non-Dispersive Infrared, en teknologi som måler CO2-innholdet i luften direkte basert på lysabsorpsjon. De er litt dyrere, men mye mer nøyaktige. Det har ikke denne enheten fra Tuya.

Denne enheten går nok inn i lagerskapet. Den måler også temperatur, luftfuktighet, det nevnte VOC-nivået og formaldehyd-nivået, men av anmeldelser jeg har lest på nettet forøvrig - ikke særlig nøyaktig. Så går den heller ikke på batteri, men må ha micro-usb strømforsyning. Skal jeg ha temperatur og fuktighet er det andre, mindre og billigere enheter som går et år på et knappebatteri.

På den positive siden: Den var lett å sette opp med Home Assistant og ZHA. Alle sensorene dukket opp etter en omstart av HA. Men Netatmo-enheten min skal fortsatt få forsyne meg med CO2-målinger. Den har en NDIR-sensor og har vært svært pålitelig. Mer om den i et annet innlegg.

27 desember 2024

Været - Din første integrasjon

Met.no gir deg en pen værmelding, synes jeg.
Du har fått installert Home Assistant på en plattform som fungerer, og nå er det tid for å fylle systemet med innhold. En god start er å hente inn værdata fra Meteorologisk institutt. 

Dette er en enkel og nyttig integrasjon som gir deg innsikt i været rett i Home Assistant-grensesnittet.

Hva er en integrasjon?
Home Assistant bruker integrasjoner for å hente data fra eksterne kilder. En integrasjon er i praksis et grensesnitt som eksponerer data fra kilden til Home Assistant. Når du installerer en integrasjon, får du tilgang til enheter og entiteter som enten kan:
Observeres, som sensorer (f.eks. temperatur, vindhastighet).
Styres, som brytere (f.eks. smartplugger eller lamper).

Ved å kombinere data fra sensorer med strømbrytere kan du bygge kraftige automatiseringer, som for eksempel en termostat. Men la oss starte med det grunnleggende.
Her legger du til integrasjonen.


Hvordan legge til en integrasjon?
For å legge til en integrasjon i Home Assistant:
1. Gå til Innstillinger i venstremenyen.
2. Klikk på Enheter og tjenester. Her finner du en oversikt over integrasjoner, enheter og entiteter.
3. Trykk på den blå knappen nede til høyre som heter “Legg til integrasjon”.

Dette åpner en liste over integrasjoner som Home Assistant støtter offisielt.

Tips: Det finnes også noe som heter Home Assistant Community Store (HACS), som gir tilgang til brukerlagde integrasjoner og tilleggsfunksjoner. Dette dekker vi i en senere artikkel.

Installer Met.no-integrasjonen
1. Søk etter og velg Met.no fra listen.
2. Følg veiledningen for å legge til integrasjonen.
3. Når installasjonen er fullført, har du nå værdata fra Meteorologisk institutt (met.no) tilgjengelig i Home Assistant.

Denne integrasjonen bruker API-et som met.no tilbyr. (API står for Application Programming Interface og er en måte for systemer å dele data og funksjoner.)

Vis værdata i dashbordet
For å vise værdata fra met.no på dashbordet ditt:
1. Opprett et nytt kort i Home Assistant-dashbordet.
2. Velg korttypen “Værmelding”.
3. Angi hvilken entitet værmeldingen skal hente data fra. Vanligvis vil denne entiteten ha et navn som “Forecast Home” eller lignende.

Merk: Hvis du har andre værtjenester installert, kan du velge mellom dem også. Jeg anbefaler å bruke værdataene fra met.no for pålitelige prognoser.

Hva med andre værtjenester?
Selv om met.no gir gode prognoser, kan det være nyttig å kombinere data fra ulike tjenester:
OpenWeatherMap (OWM):
Gir detaljerte værdata som enkeltsensorer (f.eks. temperatur, luftfuktighet, vindhastighet).
Kan brukes til sanntidsdata, mens du henter langtidsprognoser fra met.no.

Ved å kombinere disse to tjenestene kan du for eksempel bruke OpenWeatherMap for nåværende værforhold og met.no for fremtidsvarsler.

Oppsummering
Met.no-integrasjonen er en perfekt start for å hente værdata inn i Home Assistant. Du kan bruke værdataene til alt fra enkle dashbordkort til avanserte automatiseringer. Når du er klar, kan du utforske andre værtjenester som OpenWeatherMap for å utvide funksjonaliteten enda mer.